Tranzactiile imobiliare

0
596

Exista doua posibilitati pentru a incheia o tranzactie imobiliara: fie va ocupati personal de vanzarea bunului imobiliar, iar acest lucru nu costa nimic in afara taxelor ocazionale implicate de vanzare, fie apelati la un agent imobiliar, iar in acest caz pe langa taxele legate de vanzare va trebui sa adaugati pe lista cheltuielilor si comisionul agentului imobiliar .

Oricare dintre cele doua modalitati prezinta atat avantaje, cat si dezavantaje pe care ar fi bine sa le cunoasteti inainte de tranzactionarea propriu-zisa.

Tranzactiile imobiliare – ce implica

Apelarea la o agentie imobiliara va permite sa castigati timp. Sa va ocupati personal de vanzarea imobilului implica numeroase apeluri telefonice pentru a va gasi cumparatorul. Nu sunteti obligat sa asistati la vizite, ceea ce este practic mai ales daca locuiti departe de locul unde vindeti.

Daca in timpul vizitei se produce vreun incident (spargere, furt), agentia imobiliara este asigurata, iar aceasta preia toate costurile implicate de pagubele comise.

Apeland la o agentie, beneficiati de ochiul unui profesionist care va aduce in mod obiectiv expertiza sa si sfaturile necesare pentru a realiza vanzarea in cele mai bune conditii: utilizarea retelei de clienti susceptibili de a fi interesati de bunul dat spre vanzare, cunostinte legate de piata vanzarilor etc.

Marele dezavantaj al apelarii la o agentie imobiliara ramane costul implicat de varsamantul onorariilor.

Pe de alta parte, vanzarea de la particular la particular permite in primul rand economisirea unor taxe considerabile. Aveti posibilitatea sa va prezentati imobilul la un pret inferior celui afisat de agentia imobiliara si in acest fel sa atrageti clientela in numar mai mare, ceea ce va facilita vanzarea bunului pe care il detineti.

Mai mult decat atat, sunteti liber sa va gestionati vizitele; le puteti organiza oricum doriti si in functie de programul care convine si potentialilor cumparatori. In timpul vizitelor sunteti prezent la fata locului, ceea ce va aduce un plus de siguranta.

Exista, totusi, si dezavantaje ale acestei modalitati de vanzare: nu exista nicio asigurare in cazul in care in timpul vizitelor se produc anumite pagube, iar pentru organizarea si efectuarea vizitelor trebuie sa gasiti timpul necesar.

Este bine de stiut ca in general cumparatorul este cel care se ocupa de taxele notariale, insa vanzatorul trebuie sa plateasca tva-ul daca locuinta este supusa acestuia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here