Ce este comisionul imobiliar si cine il plateste?

Facilitatile pe care agentiile imobiliare le ofera clientilor sunt complexe si complete, dar necesita si un comision imobiliar

0
1004
comisionul imobiliar

Cei care au in plan o tranzactie imobiliara de cumparare, de vanzare sau de inchiriere a unei proprietati pot alege sa apeleze la ajutorul unei agentii imobiliare in acest sens, dupa ce solicitarea este facuta publica, astfel incat toata procedura de intermediere sa fie preluata de profesionistii in domeniul imobiliar.

Facilitatile pe care agentiile imobiliare le ofera clientilor sunt complexe si complete, dar necesita si un comision imobiliar. Agentii imobiliari reprezinta interesele clientilor lor si cunosc foarte bine piata imobiliara, stiu care sunt caracteristicile fiecarui ansamblu de locuinte in parte si cum poate fi facuta publicitate imobiliara in mod efciient, avand abilitatea de a identifica, selecta si prezenta clientilor solutii de cumparare, vanzare sau inchiriere.

Servicii oferite de agentiile imobiliare

Agentii imobiliari, pe langa atributiile mai sus mentionate, mai au si alte atributii, organizand vizionarea locuintei fara a afecta viata de familie sau ritmul cotidian al clientului. In plus, agentii imobiliari ofera garantia sigurantei demersului solicitat de client si respectarea cadrului legal, precum si evitarea ilegalitatilor.

Ce valoare are si cine plateste comisionul imobiliar?

Cu alte cuvinte, agentii imobiliari reprezinta exclusiv interesele clientilor lor, cu scopul de a gasi solutia ideala. Comisionul imobiliar este reprezentat de valoarea serviciilor oferite de agentii si agentiile imobiliare, a carei valoare se stabileste in contractul intocmit intre client si agentie.

Detaliile despre comisionul imobiliar trebuie oferite de catre agentia imobiliara, care va stabili valoarea si modul de plata. De multe ori, agentiile imobiliare aleg plata unui comision imobiliar in valoarea procentuala din suma de vanzare sau cumparare a unui imobil si stabilesc suma fixa pentru contractele de inchiriere, proportionale cu valoarea chiriei.

Valoarea comisionului imobiliar nu poate fi mai mare de 4% din valoare tranzactei. In ceea ce priveste plata acestei valori, conform legii, agentia imobiliara are libertatea de a stabili cine plateste comisionul si care sunt taxele, astfel incat se incurajeaza concurenta si piata libera. In mod normal, comisionul imobiliar va fi platit de cel ce apeleaza la serviciile agentiei imobiliare, valoarea comisionului si modul de plata fiind stabilite la semnarea contractului cu agentia imobiliara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here