Casa pasiva este autonoma energetic. Economiseste energie si garanteaza confortul si calitatea vietii pentru locuitorii sai. Pentru a beneficia insa de aceasta eticheta trebuie respectate anumite standarde.
Drept urmare, in continuare sunt prezentate cateva sfaturi legate de etapele de urmat in construirea unei case pasive, de la proiectare pana la finalizare:
- Intelegerea principiilor casei pasive
Casa pasiva este o locuinta care consuma foarte putina energie. Principiul sau se bazeaza pe o integrare inteligenta a locuintei in mediul sau, energia solara este amplificata si valorificata in mod natural pentru a asigura o incalzire suficienta in locuinta. De aceea, este necesar sa se inteleaga principiile unei astfel de case inainte de a se incepe procesul de construire.
- Elementele esentiale ale casei pasive
Pentru a putea fi construita o casa pasiva, care este, de fapt, o arhitectura bioclimatica, este necesar sa se cunoasca cele mai importante elemente ale acesteia. Aceste elemente sunt: izolatia, etansare, conservarea energiei si organizarea spatiilor de deschidere – geamuri, usi, terase.
- Estimarea bugetului pentru casa pasiva
Investitia initiala pentru constructia unei case pasive este mai mare decat pentru o casa conventionala, dar costul de exploatare ajuta la amortizarea rapida a investitiei. In plus, exista si cateva avantaje fiscale si ajutoare oferite de stat pentru a finanta astfel de proiecte.
Totusi, este necesar sa se estimeze bugetul necesar pentru a construi o casa pasiva, deoarece constructia unei case pasive este cu 15 pana la 25% mai scumpa decat constructia unei case clasice.
- Construirea propriu-zisa a casei pasive
Pentru realizarea proiectului de casa pasiva, se poate apela la un constructor sau arhitect de specialitate sau, daca exista cunostintele si abilitatile necesare, se poate realiza constructia in regim propriu. In acest caz, este necesar sa se tina cont de standardele casei pasive si sa se proiecteze planul casei.
Cum constructia unei case pasive presupune folosirea unor materiale ecologice si folosirea unor tehnici si chiar tehnologii nepoluante, recomandat este totusi sa se apeleze la constructori autorizati, care detin toate avizele si cunostintele necesare pentru acest tip de constructie. In plus, in acest fel se poate obtine garantia ca lucrarea este bine facuta, iar fondurile de finantare pot fi accesate.