Visul fiecarui om este sa traiasca in propria casa. Dar atingerea acestui obiectiv idealizat nu este atat de usoara pentru majoritatea oamenilor. Dobandirea proprietatii necesita uneori mari sacrificii.
Pentru ca cei interesati sa evite caderea in capcana unei mari greseli, odata cu aceasta alegere, trebuie sa fie foarte atenti, mai ales daca imobilul este cumparat pentru rezidenta permanenta si nu in scop investitional.
Asadar, inainte de achizitionarea locuintei dorite, cumparatorul trebuie sa-si puna cateva intrebari, ale caror raspunsuri trebuie sa fie clare si precise pentru ca demersul sa fie o reusita.
Este aceasta proprietate pentru bugetul meu?
Ar trebui stabilite limite clare pentru bugetul disponibil, iar cautarea ar trebui sa inceapa in conformitate cu limita inferioara a acestuia. Asadar, nu trebuie depasit „plafonul”.
Ce planuri pentru viitor am?
Inainte de a cumpara propria casa, cumparatorul trebuie sa stie ceea ce isi doreste in viata sa pentru urmatorii 5 ani. Daca-si doreste un copil, atunci cautarea sa ar trebui sa se concentreze pe proprietati cu o suprafata mai mare, potrivite familiilor cu copii.
Proprietatea pe care urmeaza sa o cumpar are sarcini?
Orice proprietate inainte de a fi achizitionata trebuie verificata. In special, daca proprietatea are sarcini, pentru a nu avea o problema uriasa. Sarcini inseamna daca locuinta este ipotecata sau exista o executare silita in privinta ei.
Atentie, pentru ca daca se dau banii pe o astfel de proprietate, singura modalitate de a-i recupera este prin instante, iar acesta este un proces indelungat care va costa timp si mai multe costuri. Cea mai buna varianta pentru a evita o astfel de situatie este sa se apeleze la o agentie imobiliara profesionista careia i se poate delega aceasta sarcina.
Vreau sa locuiesc in acest cartier cel putin 5 ani?
Cand se cauta chirie, se poate actiona pe criterii, precum confortul in transport sau apropierea de locul de munca. Insa atunci cand se cauta propria casa, acestea nu sunt suficiente, sunt altele care depind de decizia finala.
Viitorul proprietar trebuie sa fie sigur ca doreste sa locuiasca in acea zona, ca ii place suficient, pentru ca dupa un an, daca apar schimbari drastice, de exemplu, este trafic intens si mult zgomot, atunci nu isi poate permite mutarea, daca nu locuieste cu chirie. Nu trebuie sa ia nicio masura pana cand nu este sigur ca acea proprietate este ceea ce-si doreste.